kolmapäev, oktoober 20, 2010

Kaks fotonäitust, üks muideks Tartus!!!

Reedel, 22.10. 2010 kell 17.00 avatakse Tartu Kunstimuuseumis, Raekoja plats 18 Tanja Muravskaja portreenäituse „Split Mind“.

Näitusega “Split Mind” kuulutab Muravskaja näituse pealkirjale autegeva aktiga rahvusluse teema oma loomingus lõpetatuks. Küsimuseks jääb, kui enese identifikatsioon rahvuslikul tasandil ebaõnnestub, siis mis saab edasi?

Tanja Muravskaja loomingut iseloomustab tugev sotsiaalne närv, mis peaasjalikult portreeformaadiga töötades, kuid dokumentaalsust eirates, kehtestades selle asemel tugeva autoripositsiooni võimaldab võrdlemisi selgelt artikuleeritud seisukohti. Nii on Muravskaja portreede puhul ühtlasi tegemist autoportreedega, mille kaudu autor tegeleb enese identifitseerimise ja positsioneerimisega.

Näitusega “Split Mind” kuulutab Muravskaja taas kord lõppenuks ühe teema, seekord siis autori loomingut viimased neli aastat läbinud rahvusluse küsimuse. Esimeseks etappi sulgevaks näituseks oli “Encore” 2007. aastal Hobusepea Galeriis, mis võimaldas sissevaadet autori mälu-pimikusse võttes kokku Muravskaja varasemad väga üldiste teemadega tegelenud pigem formalistlikud sarjad. Järgnes neli aastat väldanud rahvusluse küsimusega tegelevate näituste jada, millest säravaimateks etappideks olid “Positsioonid”(2006) ja “Lucky Losers” (2009). Siin ei olnud enam tegemist pelga sotsiaalkriitika, vaid märksa konkreetsemalt püstitatud subjektiivsete küsimuste ja enesepositsioneerimise võimaluste läbimängimisega. Tähelepanuväärne on, et sellest perioodist pärinevad autori esimesed autoportreed, millele sekundeeris autori personaalse genealoogia kaasamine “Ema” (2008) ja kodumaa kui sümbolistlik küsimus – video “Muld” (2009) ja palju tähelepanu pälvinud installatsioon “Monumendid” (2010).

Näitus jääb avatuks 28. novembrini.

Olete oodatud!

Indrek Grigor
näituse kuraator
tel: 55591425

Tartu Kunstimuuseum
www.tartmus.ee
tel: 744 1920


xxxxx


Näitus Fotograaf ja tema kodu

Eesti Kunstiakadeemia Disainiteaduskonna hoones Estonia pst 7/Teatri väljak 1 on avatud näitus "Fotograaf ja tema kodu".

Näituse eellugu on seotud ühe vana maja taastamisprojekti kallal töötava arhitekti igapäevatööga, kõikvõimalike dokumentide ja pildimaterjalide otsimisega objekti kohta arhiividest ja muuseumidest.

Seekordsed otsingud viisid Fotomuuseumi, mille kogudes on kunagi selles majas elanud fotograafidest vendade Johannes ja Peeter Parikase perekonnaalbumid. Nendes peituvad ülesvõtted on tehtud koduses keskkonnas toimunud pidulike sündmuste ja igapäevaelu jäädvustamiseks. Tegemist on fotodega, mis polnud mõeldud avalikkusele eksponeerimiseks, kuid elukutseliste fotograafidena on ka Parikaste nn. hobipildid visuaalselt nauditavad ja tehniliselt kõrgetasemelised. Eriliseks muudab need pildid asjaolu, et sajand tagasi ei olnud kodus pildistamine tavapärane, Parikaste kodu vaateid on aga palju albumitesse talletatud.

Ühiskorteriaegade jäädvustused pärinevad hilisemate majaelanike fotokogudest ajast, mil fotograafia harrastusena oli laialt levinud, pildistati oma lõbuks, samas ilmekalt dokumenteerides ajastut ja keskkonda.

Uut sajandit esindavad digitaalsed snap-shot pildid, mis on tehtud käigupealt, ebaprofessionaalselt, üksnes info salvestamise eesmärgil.

Eri aegadest pärinevate fotode peategelasteks on maja ja aed, kus piltidele jäädvustatud tegevus toimub. Arhitektile huvipakkuv töömaterjal on vaadeldav veel paljudest vaatenurkadest, piltidel kulgevad lood eri ajastutel samas asukohas, ent ometi täiesti erinevas taustsüsteemis.

Näituse koostas ja kujundas sisearhitekt Terje Kallast

Tekstid kirjutas Tartu Ülikooli semiootika magistrant Kadri Kallast

Näitust toetab Eesti Sisearhitektide Liit

Näitus avati 19.oktoobril Eesti Kunstiakadeemia Disainiteaduskonna hoones, Estonia pst 7/Teatri väljak 1, 4. korruse koridorigaleriis ja see jääb vaadata üheks kuuks.

Teate edastas

Solveig Jahnke
Avalike suhete juht
Eesti Kunstiakadeemia
Estonia pst 7/Teatri väljak 1
Tallinn 10143
Tel +372 6 267 111
Mob +372 56 26 4949



P.s. Soovitan Tartu näituse avamisele kindlasti minna, esiteks seetõttu, et Tartus avatakse HARVA mõni fotonäitus, teiseks saab tasuta sisse ja kolmandaks võib kohata igasugu karvaseid ja sulelisi ning on lihtsalt tore :) Kel plaan minna, andku kommentaariumis teada, palun.



Kommentaare ei ole: