kolmapäev, aprill 19, 2017

Mirteli kodune töö "Tundmatu"


Foto : Mirtel

15 kommentaari:

Krista Majak ütles ...

See on juba päris tundmatu. Kas Teil oli see stiil, et näod ja udus paigas või lihtsalt juhtusid sarnased?

Fotoring ütles ...

Ma ise olen ka suhteliselt hämmingus, et neil mõlemal tekkis teemaga "Tundmatu" uduse isiku idee. Täielik juhus, tänases tunnis ilmselt saab selle kohta rohkem tagasisidet :)

Krista, Sa oled meie blogi suurim fänn, uskumatu, et Sa igale poole ka jõuad :) Aitäh!

Margit Pinnar ütles ...

Tõesti nagu seeria uduseid fotosid :)

Aga blogis kommenteerimise kohta nii palju, et seda teevadki peale sinu Kerly kolm inimest - Krista, Remi ja Margit. Kahju, et rohkem kellelgi pole mahti siia kirjutama tulla ja arvamust avaldada. Loodame, et see siiski on muutuv nähtus :)

Krista Majak ütles ...

Hihihi, puhas rõõm. Aga jah, me tõesti need aktivistid. Olen Margitiga nõus. :)

Remi Fady ütles ...

Blogis kommenteerimise kohta - huvitav oleks teada kas neid kommentaare peale meie ka keegi loeb? :D Ma loodan, et enamus ootab enda piltidele tagasisidet aga ei oska/julge/viitsi ise seda teha teistele.
Teises küljest see keskkond siin ei soosi ka väga pikki arutelusid nagu ma olen varasemalt juba maininud...

Margit Pinnar ütles ...

Ma loodan, et ikka loevad teised ka :) Järgmises tunnis kirjand teemal miks mina ei kasuta blogi ja ei kommenteeri sealseid postitusi ning kas mulle lähevad teiste kommentaarid korda :D

Aga miks sa Remi arvad, et see keskkond ei soosi arutelusid? Oled sa sellest pikemalt kusagil varasemas postituses rääkinud? :)

Remi Fady ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Margit Pinnar ütles ...

Miks Remi kommentaarid kadusid?

Fotoring ütles ...

Ilmselt kustutas ise ära, keegi siin kommentaare teiste eest kustutamas ei käi.
Sellel teemal on muidu räägitud, aga mingit põhjapanevat lahendust pole tekkinud...hea mõte siiski, Krista.

Krista Majak ütles ...

Äkki Remi mõtles, et siin see kommenteerimine ja kogu süsteem selline ebamugav kasutada?

Margit Pinnar ütles ...

Mis hea mõte Kristal? Mul jäi miskit veel nägemata? :D

Remi Fady ütles ...

Tore näha pikemat sorti arutelu siin... viimati nägin sellist aktiivsust siin blogis umbes 2 aastat tagasi ;)
Kustutasin enda postituse ära kuna tahtsin enda posti redigeerida ja nii on ainuke võimalus seda teha siin :D Kriitika pole eriti pop teema siin blogis - seega proovin seda võimaliklt leebelt teha.

Jah, ma olen varem sel teemal enda mõtteid avaldanud ja lahendusi pakkunud. Kahjuks ei saa viidata kuna otsingu võimalus kommentaari teksti, kasutaja ja/või ajavahemiku järgi puudub. Tol ajal arvasin pigem, et saab ka siin tekitada arutelu kui aktiivseid kasutjaid oleks piisavalt. Mind veenis ümber Arp, siis kui ta oli juhendaja ühel kevadsemestril.

See aktiivsus käib hooti fotoringis ja põhjuseid on kindlasti mitmeid. Mõned keskkonnast tingitud põhjused on, et ei saa enda kommentaari muuta (redigeerida). Samuti linkide, viidete ja piltide lisamine on puudulik. Uudiste voog läheb kaotsi (tõenäoliselt loevad seda kommentaari ainult need inimesed kes on pannud linnukese "Täiendavad kommentaarid saadetakse e-mail aadressile"). Samuti ma pole robot vaid juba sisse loginud kasutaja ja iga iga enda mõtteavaldusele peale on tüütu roboti testi teha ala "Valige kõik pildid, millel on kortermaja." Spämmi vältimiseks on kaasaegsemaid lahendusi ja ei pea "karistama" neid kes siia viitsivad postitada ;)

Mina panustaks kindlasti sisukamatele postitustele kui selleks sobivad tingimused luuakse. Pean silmas arutelu foorumit. Kui Sul foorumitega pole kogemust, siis foorumi plussidest saad ülevaate siin artikli lõpusolevat tabelist: http://www.differencebetween.info/difference-between-forum-and-blog

Teine mündi külg on inimesed ja nende aktiivsus. Siinkohal tahaks tunnustada neid aktiviste, kes siia postitavad. Ma usun, et kriitika (mis sisaldab nii positiivset kui ka negatiivset) on edasiviiv jõud! Selline arutelu foorum oleks lisaväärtus, mis viiks fotoringi uuele tasemel... Samas ma lepin kindlasti ka sellega, kui see arutelu leiab aset ainult fotoringis - siis kui me üksteise kodutöid vaatame ja anname tagasisidet seal - mis hästi, mis halvasti, mida saaks paremini järgmine kord... kui suuliselt ei julge, siis kirjalikult jne. Parimat!

Unknown ütles ...

Tänan Remi nii põhjaliku arutelu üle. Ma ise ootan ka alati oma fotodele tagasisidet nii positiivset kui ka negatiivset.
Ning mulle meeldivad arutelud, mis aeg-ajalt tekivad. Kuid tunnis pole selleks alati piisavalt aega ja juhtub ka see, et osad meist on alati aktiivsed ja teised hoiavad vaikselt tahaplaanile. Samas oleks aga huvitav kuulata ka nende arvamust. Ning siin blogis oleks eriti tore, kui seda teeksid ka mitte fotoringis käivad inimesed. Ilmselt toimiks see tunduvalt paremini Facebookis, ehkki ei taha seda promoda. Kuid näiteks FOTOGRAAFID grupis on igapäevaselt elav arutelu käimas. Samas ei taha oma fotosid sinna ka lisada sest siis kaoks meie pisikese grupi ühtekuuluvustunne ära.

Eelnev on aga minu isiklik mõttelend ja eks paistab mis ja kuidas edasi :)

Tänan tähelepanu eest ja kohtumiseni õhtul ;)

Fotoring ütles ...

Minupoolsed kommentaarid:

-Kriitika pole eriti pop teema siin blogis - seega proovin seda võimaliklt leebelt teha.

Mis mõttes? Kriitika sõnal on tavaliselt negatiivne tähendus. Kas ootad, et keegi midagi kritiseerivalt ütleks või lihtsalt loodad, et rohkemad inimesed kommenteeriksid?

-See aktiivsus käib hooti fotoringis ja põhjuseid on kindlasti mitmeid. Mõned keskkonnast tingitud põhjused -on, et ei saa enda kommentaari muuta (redigeerida). Samuti linkide, viidete ja piltide lisamine on puudulik.

Mina arvan, et need erinevad põhjused mis Sa välja tõid, ei lähtu just n-ö tavakasutaja seisukohast, vaid Sinu, kui interneti edasijõudnud kasutaja seisukohast. Ma ei usu, et tavakasutajale paari kliki tegemine on nii vastumeelne, et pigem ta loobub kommenteerimisest või blgi külastamisest.
Mõned kommentaarid süsteemi iganemise kohta on õiged, et miks see kommenteerimine siin nii paindlik pole, kui võiks olla, lootus on, et olukord paraneb ja Google arendab oma toodet.

Eraldi foorumi tekitamine ja loomine ning selle jälgimine ja külastamine on taas üks lisakohustus. Need, kes tavaliselt siin midagi ei ütle, siis võib eeldada, et nad ka blogis ei käi, need, kes käivad, tavaliselt ütlevad, v.a. algajad :)

Fotoarutelude grupi, kui selleks on soovi, võib ka meili teel tekitada, kui selleks on soov fotoringi õpilaste poolt. Olen aru saanud, et enamusel on e-mail kogu aeg lahti ning sinna minemine või selle haldamine on kõige kergem.

Remi Fady ütles ...

Minu kommentaarid ja tagasiside:

- Mis mõttes? Kriitika sõnal on tavaliselt negatiivne tähendus.

Kriitika all pidasin silmas nii hea kui halva välja toomist. Halb ei tähenda automaatselt negatiivset, vaid võib anda hoopis kasuliku tagasisidet, et mida järgmine kord paremini teha.
Eraldi küsimus on see, et miks kriitikat negatiivse emotsiooniga seotakse. Saab kindlasti ka positiivse noodiga seda teha.

-Kas ootad, et keegi midagi kritiseerivalt ütleks või lihtsalt loodad, et rohkemad inimesed kommenteeriksid?

Kriitikat (hea + halb), mis ei keskendu emotsioonile vaid loogilistele põhjendustele, seda võiks olla rohkem. Mis vahend (blogi, foorum, facebook, maililist, fotoringis suuliselt/kirjalikult) selleks kõige sobilikum on, valib lõpuks kasutajaskond oma käitumisega. Uue vahendi sisse toomine on fotoringi juhtkonna otsus ja investeering, mis võtab aega, raha ja energiat. Hea investeerig toob kulutuse kasumiga tagasi... kuid see on juba eraldi teema.

Minu, kui ühe aktiivse kasutaja arvamus on, et head vahendid on foorum ja/või fotoringis suuliselt kriitika jagamine. Mulle meeldis ka Margiti arvamus. Huvitav oleks teada, mis on nende inimeste arvamus, kes blogis aktiivselt kaasa ei löö. Äkki pole oluline teema üldse, aega ei ole? Paar aktiivset kasutajat on oma arvamust avaldanud. Kas selle teema peale ka tunnis aega kulutada, otsustad Kerly sina.

-Ma ei usu, et tavakasutajale paari kliki tegemine on nii vastumeelne....

Peamine erinevus on ikka see, et kuidas infot kuvatakse kasutajale. Foorumis on aktuaalsed teema esilehel üleval. Iga uus kommentaar tõstab postituse esimeseks ja vanemad arutelud vajuvad tahaplaanile. Midagi sarnast on ka facebookis. Blogis jookseb kõik kronoloogiliselt, rõhk on esmasel postitusel, mitte kommentaaridel ja arutelul. Andsin selle kohta ka lingi eelmises kommentaaris. Kui on soovi sel teemal minu teadmisi, siis andke teada - annan enda panuse hea meelega.

Üks praktiline näide ka: Nt kui ma kirjutaks põhjaliku artikli särikahveldamise kohta, siis saaks seda infot ka edaspidi viidata uutele kasutajatele. Kui teema on aktuaalne mõnele kasutajale ka nt paari kuupärast, siis uue kommentaari lisamisel tõuseb see postitus jälle esimeseks ja püüab ka teiste kasutajate tähelepanu. Samuti on näha statistika ja tagasiside selle postituse kohta - kes teemat vaatas, kuid ei kommenteerinud jne.
Blogis aga kirjutaks ma selle särikahveldamise postituse "Remi seeria külastusest Peetri kirikusse" kommentaari, mida ilmselt ainult Margit ja Kerly loeks (kuna nad saavad emailile teate uuest kommentaarist). Kommentaar vajuks tahaplaanile isegi siis, kui see pakub kellegile huvi ja tulevikus keegi sellele materjalile viidata ei oska, sest see pole otsinguga leitav. Mis viib mind mõttele, et kas see pingutus - kirjutada põhjalik artikel särikahveldusest - on seda väärt.

Mind motiveerib kirjutama see, et me ei peaks edasijõudnute tunnis fotograafia elementaarsete tõdede peale aega kulutama ja samas tõstaks fotohuviliste taset ühtlasemaks. Tunnis on aeg piiratud ja teemad valitud.

Parimat!