neljapäev, detsember 07, 2017

Kahekümnes tund

Kogunesid taas lõbusad fotohuvilised Aeg-Ruumis. Mis nad tegid?

Tunni alguses sai tutvutud; uue, huvitava, mustanahalise, naissoost, fotograafiga Zanele Muholi Lõuna-Aafrika Vabariigist. Vaatasime üle tema eluloo ja valiku pilte, et tekitada sellest siis inspiratsiooni. Kohalolijatel mõtetest puudust ei tulnud ja lisa googeldamise tulemused on siis näha kahe nädala pärast, ehk 20 detsember. Siis saab esitada seeria Zanele jäljendamistest ja toimub suurem piltide vaatamine, ning 2017.a. viimane tund. Ootame siis kõiki fotohuvilisi vaatama, ka endiseid.

Saime mahti vaadata ära viimased Elise Kroonpressi fotod, mis kohalolijatele väga meeldisid. Julia Daido Moriyama ja teise osa tüdrukute piltidest.

Tunni viimases osas harjutasime särikompensatsiooni kasutamist. Panen siin kirja järeldused mis said tehtud. Kuna probleemiks sai erinevate fotoaparaatide seadistamine siis toon nüüd need eraldi välja.

Eesmärk oli kasutada särikompensatsiooni valge tausta ja valge eseme, ning musta tausta ja musta eseme pildistamisel. Aja nappusel valgest kaugemale ei jõudnud.

Särikompensatsioon mõjutab kaamera valgusmõõdiku ja säriprogrammi suhet. Sõltuvalt, millist säriprogrammi kasutad, mõjutab see ava, säriaega, isot või mitut neist korraga. Manuali puhul särikompensatsioon ei toimi. Toimib särikahvel mis on HDR-i pildistamise põhimõte. Kaamera mõõdab särituse mingi kindla heleduse järgi kaadris, või mitme heleduse sobiliku keskmise järgi. Kui säri on seatud kindla heleduse järgi, siis suudab kaamera eristada teatud jao võrra heledamaid või teatud jao võrra tumedamaid detaile rohkem. Kasutades arvutis takkajärgi kompenseerimist, kasutad sa oluliselt väiksemat osa sellest vahemikust, nt kui lisad digitaalselt 2 stopi, siis kaob tumedatest aladest 2 astet ära, aga heledatest aladest ju salvestamata informatsiooni juurde ei teki. Programm mängib ainult heledama osa toonidega, et neid heleduse-tumeduse skaalal laiema ulatuse peale jaotada kui nad algselt olid. 

NIKON-iga pildistajad
Režiimides P, S ja A reguleerib kaamera säritust automaatselt, ei pruugi kaamera valitav väärtus iga kord anda teile sobivaid tulemusi. Särituse osas on igaühel oma eelistused ja võib-olla soovite hoopis heledamat või tumedamat pilti mida siis nendes reziimides proovida saate. Täpsemalt lingis.
Ja kuna särituse pilti kohe aparaat ei kuvanud siis saab seda näha hiljem arvutis. Ootan tagasisidet, kas töötab?
http://www.nikon.co.ee/microsites/digitutors/et_EE/d5300/functions/exposurecomp.html 

EDASIJÕUDNUD kodus.
Seeria pilte Zaneli Muholi võtmes. 
Pilt valgest valge taustal ja mustast musta taustal - teie nägemus sellest. Kõike seda siis vaatame 20.12.
Järgmise tunni info saabud mailile, kui on lõppenud läbirääkimised ja kokkuleppimised. :)
Grupipildi idee ja teostus Helle-Mari.


Foto: Helle-Mari



3 kommentaari:

Krista Majak ütles ...

Ootan põnevusega Teie grupipilti :)

Fotoring ütles ...

Päris hea ju! Alakasutatud ruum ;)

Margus ütles ...

Selles ruumis on nüüd pooled meie loengud ja pikad ületunnid. Enamus soovib seal nüüd grupipildi seeriaid teha.