reede, märts 24, 2017

Fotonäitus "Defitsiidist taaskasutuseni"


Ma ise pole sinna veel jõudnud, aga tundub päris huvitav temaatika, erit just hiljutise mustvalge filmiilmutamise aktsiooni tõttu. Kuidas ilmutamine läks ja kas keegi seda näitust on näinud või planeerib külastada?




Tarbimisteemalist fotonäitust "Defitsiidist taaskasutuseni" saab nüüd kaeda ka Tartus!

Enne 26. taasiseseisvumisaasta täitumist on võimalik Rahvusarhiivi Noora hoone fuajees (Nooruse 3) näha fotonäituse't „Defitsiidist taaskasutuseni“, mis kõrvutab 25 aasta taguseid kriisiaja tühje poelette tänapäeva kaubaküllusega ning tollaseid vaateid ja tänavamoodi praegusel ajal avanevate piltidega.

„Defitsiidist taaskasutuseni“ esitab vaatajale „enne ja nüüd“ kõrvutuse, kus 1990. aastate esimeses pooles jõudu koguv tarbimisvaimustus ning selle ajaspetsiifiline representatsioon kohtub tänapäevase elustiilikultuuri ja taaskasutuse retoorikaga. Kuraatori Maarja Hindoalla sõnul ei ole eesmärk anda adekvaatset ja terviklikku ülevaadet kõikidest Eesti taasiseseisvumise jooksul aset leidnud tarbimiskultuuri muutumisprotsessidest, mis ei oleks ühe näituse raames võimalik, vaid juhtida tähelepanu mõnele märkimisväärsele nüansile, mis kooruvad välja tollaste ja praeguste fotode kõrvutamisel. „Tegemist on olukorraga, kus käsitletavad ajastud paljastavad üksteise olemust ning seeläbi saab näitusel märgilise kohalolu ka vaataja pilk. Fotod tühjadest poelettidest võivad ühele tunduda nostalgilised ja teisele, kes pole näinud muud kui küllust, eksootiliselt võõrana,“ avab näituse sisu filmiarhiivi juhtivspetsialist Aap Tepper.

Näituse tehniline lahendus on ajastuspetsiifiline – nii vanad kui ka uued fotod on pimiku punase valguse hellas embuses käsitööna fotopaberile pandud. „Mustvalge analoogfotograafia oli laialt levinud praktiline ja kiire viis jäädvustamaks ümbritsevat. Tänapäeval peegeldub neist teralistest ja kontrastsetest piltidest nostalgiahõngu,“ selgitab filmiarhiivi juhtivspetsialist Jarmo Nagel, et monokromaatilisus lisab näitusele ajamõõtme ning nõnda mõjuvad isegi hiljuti tehtud pildid kui kellegi kaugest perealbumist.

Näituse tegijad kutsuvad ka külastajaid märkama 25 aasta jooksul toimunud muutuseid elus ja tänavapildis. Laadides foto Facebooki või Instagrami, tasub meeles pidada näituse ametlikku märksõna #elu25.

Näitus on avatud kuni 28. aprillini 2017, E-R kl 9-19.

TASUTA!

Kommentaare ei ole: