neljapäev, november 17, 2016

Kanada eestlased - valguses ja varjus


Kõik, kes täna ei saanud kohale tulla, teil on veel pea kaks kuud võimalus külastada minu uusimat fotonäitust "Kanada eestlased - valguses ja varjus" Tartu raudteejaamas.


Kohtusin 2012. aastal Kanadas elavate ulgueestlastega, kellega viisin läbi intervjuud ning pildistasin üles portreed.

Näitusel on vaatamiseks väljas 13 väliseestlase kõrgkvaliteedilised mustvalged portreed. Esitlen välisriigis tehtud fotoseeriat avalikkuse ees esimest korda. Viis aastat tagasi läbi viidud intervjuude ja portreede esitlemiseks oli aeg küps just nüüd, kui Euroopa on vaevlemas pagulaskriisis ja näituse ttevalmistamiseks saabus vajalik toetus Torontos asuva Välis-Eesti Muuseumi ehk VEMU poolt. Tänu asutuse abile jõudis maakera teisel poolel asuvate väliseestlaste elu immigrandina kirjeldadav näitus tartlaste ette.

Välja valitud portreteeritavad on kõik tegusad inimesed, kelle juured pärinevad Eestist. Kõik nad on saavutanud vaatamata oma pagulasstaatusele Kanadas midagi suurt ning on panustanud muuhulgas ka aktiivselt riigis asuvasse Eesti kogukonda. Kanada andis eestlastele enda juures kodu ehk tervitas sõja eest põgenenuid immigrante, pakkudes neile eneseteostuse võimaluse võõras riigis. Eestis käesoleval ajal väga päevakajaline pagulasteema on tegelikult antud projektiga tihedasti põimunud, 
sest eemärk on sisendada eestlastele positiivsust ja mõistmist sisserändajate osas.

Näitus saab teoks tänu Helle-Mari Märtsoni ja Arp Karmi abile ning Estonian Studies Centre’i toetusele Torontost. Näitus jääb üles järgmise aasta 8. jaanuarini.

Minu peamised loomingulised uurimisteemad on kaduva jäädvustamine, pikemaajaliste protsesside kaudu tekkinud muudatuste ülesvõtmine ja fotograafilised katsetused erinevate tehnikate ja kaamerate kaudu.

Lisateave: 
Kerly Ilves
kerly at kerlyilves.com
www.kerlyilves.com


6 kommentaari:

Margit Pinnar ütles ...

Väga põnev ja vajalik teema, mida käsitleda ja kindlasti külastan lähipäevil Sinu näitust :)

Margit Pinnar ütles ...

Käisin suisa kaks korda Su näitust ja ka raudteejaama imetlemas ja uudistamas. Mulle meeldis ja õppisin tundma inimesi, kellest osad olid varasemalt tuttavad ja suuremas osas siiski tundmatud. Meeldis ka infotahvlitel isikut iseloomustav taust. Kindlasti tahaksin lähemalt uurida, kuidas sellised portreefotod üles võetud on. Aitäh meeldivad näituse eest Kerly!

Fotoring ütles ...

Aitäh Sulle kauni tagasiside eest, Margit. Mul on meeldiv, et minu töö ja vaev Sinu puhul asja ette läks :)

Maili ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Maili ütles ...

Kindlasti soovitan kõigil seda näitust külastada ja varuda rohkelt aega, et pildistatavate lugudega tutvuda. Viimane on suur osa kogu terviku saamiseks.

Mulle tõesti meeldis. Kõigil olid väga põnevad lood ning saavutused, kõik olid väga erinevad inimesed ja andnud välismaal suure panuse eestlaste heale mainele.
Uhke on olla eestlane :)

Krista Majak ütles ...

Mulle see näitus väga meeldis just oma stiililt. Mulle väga hingelähedane selline veidi salapärane ja must-valge. Osasid tekste oli raske lugeda tausta tõttu.